Monday, 25 September 2017

Animation yang biasa!!!!


video

ini sedikit sebanyak hasil daripada FINAL YEAR PROJEC untuk 2d animation yang bertajuk "GOT IT" yang duration 3 minit yang ditetapkan oleh lecture kami semua... masa yang diambil untuk membuat ne adalah 1 bulan setakat sekarang . memang amat mencabar bagi saya kerana saya tidak mempunyai pengalaman dan skill yang mendalam dalam dunia animation ini. saya hanya boleh follow sahaja dari segi pertolongan lecture, kawan-kawan , ibu bapa, youtube, dan sebagainya.. apa2 pun saya hasilakan ini bukanlah ditahap yang terbaik tetapi saya mencuba dengan tahap level skill yang saya ada sahaja. dan ini lah hasilnya ... Selamat Menonton.

Istri Suka Marah Marah Bikin Suami Cepat Mati





Sila beri kenyataan anda dalam comment kerana hal ini adalah semakin serius dalam kalangan golongan yang dah berkahwin dan berumahtangga. selain itu hal ini jugak merupakan salah satu peratusan perceraian meningkat dalam negara Malaysia mahupun negara luar.... sila bahaskan dengan baik dan beri pandangan dari suami mahupun isteri...

Raas, Kucing yang Dimiliki Bangsawan Pemerintahan


 Mungkin sedikit aneh jika kita membahas tentang kucing yang dimiliki bangsawan pemerintahan secara khusus, mengingat hampir semua ras kucing bisa dimiliki oleh siapa saja. Tapi memang benar, dipulau kecil bernama Rass masih termasuk pulau Madura bagian Timur, berkembang biak ras kucing yang konon hanya dimiliki oleh kalangan bangsawan pemerintahan. Seperti nama pulau asalnya, kucing tersebut juga bernama Raas.




Suatu ketika kucing Raas dibawa keluar dan ditemukan di kabupaten Sumenep. Kucing Raas memiliki bentuk tubuh yang khas mirip dengan Leopard. Secara umum tanpilannya juga mirip dengan kucing Korat atau kucing Angora dari Turki dengan warna bulu dominan abu-abu. Raas, kucing yang dimiliki bangsawan pemerintahan di Madura ini mempunyai kepala dan hidung berukuran sedang. Hidungnya berwarna hitam dengan telinga sedikit runcing berdiri tegak ke depan.
Memiliki Kekuatan Gaib
Oleh masyarakat Madura, kucing Raas dipercaya mempunyai kekuatan gaib dan acapkali dihubung-hubungkan dengan hal-hal berbau klenik. Warga yang bermukim di pulau Raas sendiri meyakini bahwa kelahiran kucing Raas konon berkaitan dengan kekuatan mistis. Menurut perkembangannya, banyak yang meyakini kucing Raas adalah hasil perkawinnan silang antara kucing betina dan kucing Pitua atau terkenal dengan sebutan kucing bertanduk.
Banyak yang bilang jika kucing bertanduk hanya bisa dilihat oleh anak-anak atau mereka yang belum akil baliq. Bahkan masyarakat juga meyakini jika memilihara kucing Raas baik jenis Busok (sebutan untuk kucing Raas berwarna abu-abu) maupun jenis Kecubung (sebutan untuk kucing Raas berwarna cokelat) maka hidupnya akan mendapat rejeki yang melimpah.
Menurut masyarakat setempat, kucing yang dimiliki bangsawan pemerintahan bernama Raas ini pertama kali dipelihara oleh bangsawan di Madura bernama Moh. Cholil,  tokoh yang sangat berpengaruh di kota Bangkalan Madura. Menurut cerita konon beliau memelihara dua ekor kucing Raas abu-abu dan cokelat. Ajaibnya, ketika beliau meninggal kucing Raas peliharaannya tersebut ikut lenyap.
Di Madura sendiri kucing Raas hanya dipelihara oleh kalangan tertentu seperti kalangan ulama, bupati, dan pejabat pemerintahan. Jika dipelihara oleh rakyat biasa dalam hitungan hari pasti akan mati. Namun sebaliknya jika dipelihara oleh ulama, pejabat, atau mereka yang masih memiliki keturunan darah bangsawan maka kucing ini mampu bertahan hidup sangat lama.
Meski mitos tentang kucing Raas sudah berkembang luas namun masih banyak yang tertarik memelihara kucing ini, termasuk warga dari luar Madura. Bahkan ada yang sempat membawanya ke Pulau Jawa. Namun entah karena kebetulan atau memang mitos tersebut terbukti kebenarannya, kucing Raas yang dibawa ke luar Madura tersebut tak lama kemudian mati.
Pernah ada satu kejadian dimana kucing yang dimiliki bangsawan pemerintahan ini dipelihara oleh rakyat biasa dan mampu bertahan  hidup selama beberapa bulan. Setelah diselidiki ternyata kucing tersebut bukan jenis kucing Raas murni namun sudah tercampur dengan ras kucing lain.

AWEK VS KAWAN BAIK


Monday, 18 September 2017


PRA ASIAN CEREMONY


Asalamualikum... hye sayang-sayang abam semua hihi... abam kembali kali ne selepas suasana pilu minggu lepas dengan Malaysia berkabung dengan tragerdi yang menyayat hati hari ne abm ke stadium Bukit Jalil untuk menghiburkan hati yang sedih dengan perasmian sukan Para Asean yang berlansung semalam. Alahamdulilah semua berjalan dengan lancar sangat2 abam sangat2 enjoy the momment haha yg best sekali ada YUNA penyanyi pebret abam tau haha.. kat bawah ne ada sedikit-sebanyak gambar2 yang abam ambik serta video sikit .







selepas tu ada video yang abam kasi sikit yang ampa semua boleh tenggok suasana kat stadium bukit jalil ini.

video

Friday, 15 September 2017






AL FATIHAH


Kemagkatan Sultan Kedah Darul Aman
Sultan Abdul Halim Mu'adzam SHAH Al-Haj Ibni AlmarhuM Sultan Badlishah
Saya selaku rakyat jelajata negeri Kedah ini mengucapkan takziah kepada keluarga Diraja negeri Kedah atas Kemangkatan Sultan.
#kedahberkabung #7hari #Sultanberjiwarakyat



video







Wednesday, 6 September 2017

Asalamualaikum ..... hye semua peminat-peminat tegar saya haha sorry sebab lama menyepi dari dunia blog ni disebabkan kekangan masa yang sangat padat. dont worry x lama lagi blog ini akan kembali aktif seperti sebelum ini dan tunggu kemunculan yang baru kita buang yang keruh dan ambil yang jernih hokey!!!!







video